Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

H εξουσία αγοράζεται με τις εντυπώσεις

8 κόμματα στη Βουλή: Οι έδρες που λαμβάνουν -Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής


Χρήστος Γιανναράς ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ

Προκαλούνται και δεν απαντούν. Ποιους κοινωνικούς στόχους έχει το κάθε κόμμα, ποιος σχεδιασμός, ποιο πρόγραμμα, ποιες επιδιώξεις το διαφοροποιούν; Παραλλάζουν οι ονομασίες τους, αλλά η πολιτική που ασκούν ή προπαγανδίζουν είναι ίδια και αδιαφοροποίητη. Tο ξέρουμε με βεβαιότητα, γιατί τους δοκιμάσαμε όλους. Όλοι φιλοδοξούν να διαχειριστούν πανομοιότυπα την κατεστημένη αποτυχία, τη μακάβρια παρακμή.
Κατηγορούν λυσσαλέα, ο κάθε αρχηγός και το κάθε κόμμα, τον όποιο ανταγωνιστή τους, αρχηγό και κόμμα. Και όταν διαδεχθούν στην εξουσία τον αντίπαλο, συνεχίζουν πειθήνια την πολιτική και τις τακτικές που κατακεραύνωναν.
Γι’ αυτό και τελείως αδιάντροπα σχηματίζουν «κυβερνήσεις συνεργασίας» αρχηγοί και κόμματα που, μια μέρα πριν, αντιπάλευαν μανιασμένα για την τυφλή αλληλεξόντωσή τους. 
Αποδείχνουν στους ψηφοφόρους τους, με αχαλίνωτο κυνισμό, την απόλυτη πολιτική τους εξομοίωση – συμπίπτουν όλοι στην ίδια, διαχειριστική της παρακμής και του παραλογισμού πολιτική, αγνοούν όλοι παντελώς το τι σημαίνει «μεταρρύθμιση» δομών και θεσμών, τι θα μπορούσε να σημαίνει «επανίδρυση του κράτους».
Kόμματα και «αρχηγοί» έχουν συρρικνώσει την πολιτική σε μια διαχειριστική εκδοχή της οικονομίας. 
Προκαλούνται και δεν απαντούν: 
Γίνεται να «επανεκκινήσει» και αναπτυχθεί η οικονομία χωρίς λειτουργικό κράτος;
Γίνεται λειτουργικό κράτος χωρίς αξιοκρατία; 
Γίνεται να επιδιωχθεί αξιοκρατία όσο το κράτος παραμένει πελατειακό; 
Γίνεται ποτέ να κατορθωθεί κοινωνικό κράτος, απονομή Δικαίου, «δημόσια τάξη», πραγματικός συνδικαλισμός, όσο η λειτουργία των θεσμών είναι παγιδευμένη στις πελατειακές εξαρτήσεις, στην αυθαιρεσία των συνδικαλιστών;
Δεν έχει νόημα να απευθύνονται τέτοια ερωτήματα στα κόμματα, αφού είναι σίγουρο ότι τα κόμματα δεν πρόκειται ποτέ να απαντήσουν, η άρνησή τους να προβληματιστούν είναι όρος επιβίωσής τους. 
Επιπλέον, δεν υπάρχουν και θεσμοί που να ελέγχουν τη συμμόρφωση των κομμάτων με τους όρους και τη λογική του κοινοβουλευτισμού, τις στοιχειώδεις προδιαγραφές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. 
Mε το Σύνταγμα του 1985 ο πρωθυπουργός διορίζει (επιλέγει ανεξέλεγκτα) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Bουλής, την ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, τους υπουργούς του και τους βουλευτές του κόμματός του. Aν αυτή η ωμή απολυταρχία, η «ενός ανδρός αρχή», δεν είναι φασισμός, ποιο άλλο όνομα θα κυριολεκτούσε;
Tα κόμματα καμώνονται κατά καιρούς ότι δυσφορούν με τον παπανδρεϊκό φασισμό (πρωτογονισμό) του Συντάγματος του 1985. 
Όμως όλες οι απόπειρες «αναθεώρησης» που αποτολμήθηκαν, δεν ενδιαφέρονταν «να βγάλουν το ψοφίμι από το πηγάδι», αλλά «να μη στάξει η ουρά του» και μολύνει την «άσπιλη» δημοκρατία μας. 
H πρωτεύουσα έγνοια είναι, κάθε φορά, να μείνει άθικτο το πελατειακό κράτος. 
Κάθε πολίτης, με στοιχειώδη νοημοσύνη, είναι πια βεβαιωμένος πως, οποιοδήποτε κόμμα στη σημερινή Ελλάδα, όποια λεοντή «πεποιθήσεων» κι αν προβάλλει, όταν φτάσει στην εξουσία, θα ασκήσει την ίδια πελατειακή πολιτική με κάθε άλλο κόμμα που προηγήθηκε. 
Ακόμα και οι άλλοτε πουριτανοί σαβοναρόλες της τάχα και «ριζοσπαστικής» Αριστεράς ή οι αδιάλλακτοι «υπερπατριώτες» της «καθαρόαιμης» Δεξιάς, με θητεία μόλις δύο χρόνων στην εξουσία, αποδείχτηκαν επιδεξιότατοι φαμπρικαδόροι δικού τους πελατειακού κράτους.
Tο φάρμακο για να εξαλειφθεί οριστικά αυτή η καφρίλα, το ξέρουμε όλοι, δεν είναι κάποια επιπλέον νομοθετήματα και βαρύτερες ποινές. Είναι ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα, που θα καταστήσει περιττή και αδύνατη την πελατειακή συναλλαγή – την εξαγορά της ψήφου με αντιπαροχή διορισμού στο Δημόσιο. 

Βέβαια, το κοσμογονικό γεγονός, που σε διεθνή κλίμακα ζούμε σήμερα (ασύγκριτο, ακόμα και με έναν παγκόσμιο πόλεμο, σε συνέπειες πολιτισμικής τραγωδίας) είναι το πέρασμα της διακυβέρνησης λαών και εθνών από τους επαγγελματίες πολιτικούς, επώνυμους, στους ανώνυμους «παίκτες» του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού παιγνίου. 
Oι επαγγελματίες της πολιτικής (κομματάρχες και κομματάνθρωποι) δεν έχουν ακόμα αποβληθεί από το προσκήνιο και από τους ρόλους μαριονέτας, είναι ωστόσο κατάδηλη η αλλαγή των φορέων της ηγεμονίας.
Αποκαλυπτική η εικόνα:
Ένας ιδιώτης κροίσος που αγοράζει την κοινή «πληροφόρηση» (τα κανάλια) –μπορεί να γίνει μέχρι και πλανητάρχης– του παραδίδονται τα κλειδιά του μεγαλύτερου πυρηνικού οπλοστασίου, η δυνατότητα να αφανίσει τη ζωή πάνω στη γη. 
Μοιάζει απλοϊκή η γενίκευση, αλλά είναι ανατριχιαστικά ολοφάνερη: όποιος έχει τα κανάλια, έχει την εξουσία. 
Την ολοκληρωτική εξουσία (να εξουσιάζεις μυαλά και συναισθήματα) δεν την εξασφαλίζουν οι «μυστικές αστυνομίες», η λογοκρισία, ο χαφιεδισμός, ο διωγμός των αντιφρονούντων. 
Την ολοκληρωτική εξουσία την εξασφαλίζει η ιδιοκτησία MME.
O Έλληνας (και οποιοσδήποτε πολίτης χώρας με ανάλογο επίπεδο κατευθυνόμενης πληροφόρησης) ακούει «ειδήσεις» από κρατικό κανάλι και βιώνει μια συγκεκριμένη αντίληψη της πραγματικότητας – γεγονότων και «κατάστασης πραγμάτων». 
Aν ακούσει αντιπολιτευόμενο την κυβέρνηση κανάλι, βιώνει και εμπεδώνει μια ριζικά διαφορετική πραγματικότητα, μιαν ασύμπτωτη και αντιθετική, αναιρετική της προηγούμενης «κατάσταση πραγμάτων». 
Aν δεν αντέχει τη σχιζοείδεια, αφήνεται στην ψευδαίσθηση ότι τουλάχιστον επιλέγει με ποια πραγματικότητα θα ταυτιστεί.
 Ότι ελευθερία είναι να επιλέγεις κελί και δεσμοφύλακα.
H εξάλειψη κάθε πολιτικής διαφοράς «κομμάτων», που ονοματίζονται με ετικέτες αοριστολογίας για να κερδίσουν άλογη συναισθηματική εύνοια («Ποτάμι», «Δημοκρατική Συμμαχία», «Δημοκρατική Συμπαράταξη», «Νέα Δημοκρατία»), ταυτίζει πια καταγωγικά την πολιτική με το κυνήγι των εντυπώσεων. 

Oι αποτελεσματικότεροι σε αυτό το κυνήγι είναι, σαφέστατα, οι κατασκευαστές «τεχνητής πραγματικότητας» στο άλλοτε πολιτικό πεδίο. 
Ρεαλιστικός εφιάλτης.
http://www.kathimerini.gr/912372/opinion/epikairothta/politikh/h-e3oysia-agorazetai-me-tis-entypwseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου